De hervormde gemeente Berkenwoude (wijk 2) krijgt voor het eerst in zijn bestaan een eigen predikant (50%). Samen met de hervormde gemeente Schoonhoven is een volledige betrekkingsomvang gevormd.

Door de synode is via de mobiliteitspool proponent M.M.J. Verheuvel uit Schoonhoven beroepen, die dit beroep heeft aangenomen.

De hervormde gemeente Berkenwoude bestaat uit twee wijkgemeenten. Wijkgemeente 2 is de GB-wijk. De afgelopen jaren was ds. H.G. de Graaff als emeritus predikant aan de gemeente verbonden. De algemene kerkenraad verleende toestemming om na zijn vertrek in juni 2017 via de mobiliteitspool een proponent (voor 50%) te beroepen. De mobiliteitspool is door de synode in het leven geroepen om het proponenten gemakkelijker te maken om als predikant te beginnen. De kosten voor een predikant liggen voor de gemeente ongeveer 10% lager en de tijdsduur is begrensd tot maximaal vijf jaar. Het bleek aanvankelijk niet mogelijk tot een beroep te komen.

Daar kwam verandering in toen begin dit jaar in de hervormde gemeente Schoonhoven een vacature voor kerkelijk werker ontstond. Op persoonlijk niveau kwam er kort daarna contact met de kerkenraad van Schoonhoven. In het overleg met Schoonhoven bleek er bereidheid om met Berkenwoude mee te gaan in de constructie van de mobiliteitspool. Daarmee was de weg vrij voor het beroepingswerk. Vervolgens konden beide gemeenten in goed overleg komen tot het selecteren van een proponent die in beide gemeenten zou kunnen passen. Inmiddels is in gezamenlijk overleg de datum van bevestiging en intrede vastgesteld. Op zondag 16 september zal propoment Verheuvel DV in de morgendienst in Schoonhoven worden bevestigd en in de middagdienst intrede doen in Berkenwoude.

(Zoals geschreven in De Waarheidsvriend)