Donderdagochtend 15 mei 2003 zijn we (een groep van zeven personen) om 04:30 uur vertrokken voor onze reis naar Roemenië.

Alles zat lekker mee gezien het vroege tijdsstip. Zo kwamen we dan ook ongeveer 09:00 uur bij onze eerste stop in Duitsland aan. Om 14:00 uur gingen we de Oostenrijkse grens over waar het gelukkig mooi weer begon te worden. We hadden in Zuid Duitsland behoorlijk slecht weer gehad met zelfs natte sneeuw. En dat met een koffer vol korte broeken en T-shirts. De Hongaarse grens gaf geen problemen, en na de vignetten op de ruiten geplakt te hebben, kwamen we rond 20:00 uur aan bij ons hotel in Budapest.

Na ons opgefrist en omgekleed te hebben zijn we naar beneden gegaan, waar we lekker gegeten hebben van de BBQ.

Vrijdag 16 mei zijn we eerst een rondje wezen rijden door de stad. We besloten om het vissersbastion en de citadel te gaan bekijken. Bij het vissersbastion heb je een mooi uitzicht over de Donau naar het parlementsgebouw.

Ook bij de citadel waar je hoog boven de stad staat heb je een mooi uitzicht over Budapest. Om 15:00 uur zijn we vertrokken richting Oradea. Rond 19:00 uur waren we bij ons hotel net voor de Roemeense grens. We moesten even improviseren omdat er met het bespreken van de kamers iets fout was gegaan.

Na een lekkere maaltijd zijn we lekker gaan slapen.

Zaterdag 17 mei zijn we na ons ontbijt op weg gegaan naar onze eerste bestemming Alesd 40 km over de grens in Roemenië. We hebben daar een bezoek gebracht aan een kindertehuis waar twee dames van onze groep 3 jaar gewerkt hadden. (En dus vloeiend Hongaars spraken) Dit was een heel leuk bezoek omdat de kinderen zo spontaan en blij waren. Na een kopje koffie en de onvermijdelijke koeken zijn we weer verder gegaan. De twee dames zijn in het kindertehuis gebleven en komen maandag zelf naar TG-Mures toe. Na een omleiding komen we in Cluj waar we nog een keer tanken. Daarna door naar TG-Mures waar we om 19:30 uur aankomen bij de pastorie van Lörincz István.

Na een hartelijk ontvangst en veel zoenen is ons verteld wie waar slaapt en hebben we bij een kopje koffie gezellig zitten kletsen over de (verre) reis en allerlei andere dingen.

De dominee wilde graag het kerkelijk centrum laten zien waar nog wel het een en ander aan gedaan moet worden, maar trots is op wat hij al heeft. Het is waarschijnlijk wel haalbaar om alles af te krijgen voor de opening in oktober.

Nu is het tijd om naar de gastgezinnen te gaan wat toch wel spannend is want je kan je eigenlijk geen voorstelling maken waarin je terechtkomt. Ik en een andere jongen van de groep sliepen bij een ouder echtpaar die ook bij ons in Schoonhoven hadden geslapen. Dit was een klein flatje waar ze toch alles hadden maar klein.

Zondag 18 Mei Moederdag in Roemenië.

Na toch wel een goede nachtrust en een goed ontbijt was er om 10:00 uur een dienst waarin Ds.Lörincz István voorging. De kerk was goed gevuld mede omdat het moederdag was en omdat er mensen uit Schoonhoven waren.

Na de dienst is de groep uit elkaar gegaan omdat de gastgezinnen toch ook wat wilden laten zien of doen. Ik zelf ben de stad in geweest met het gezin waarvan de ouders oud en nieuw 2003 bij ons zijn geweest. Hun zoon sprak goed engels wat toch wel handig was. In het centrum van TG-Mures staan mooie oude gebouwen en kerken. We hebben de rest van de middag door de stad gewandeld en zijn daarna weer naar huis gegaan om naar de kerk te gaan. Na de dienst zijn we naar een recreatie mogelijkheid geweest waar de lokale bevolking veel gebruik van maakt. Dit heette The Weekend.

Maandag 19 Mei

Om 09:00 uur verzamelden we bij de kerk om even de stad in te gaan, waar we de universiteit en de burchtkerk bezochten. Hierna terug om de spullen op te halen voor de BBQ. De vrouwen hadden ondertussen de salade klaargemaakt.

We zijn richting Reghin gereden en bij een mooie plek langs de Mures gestopt om te BBQ-en. Bij de rivier zagen we vier slangen die lagen op te warmen in de zon. (ca. 60cm lang en vinger dik)

We hebben hier heerlijk en veel gegeten, gevoetbald, getennist en gelachen. Aan het eind van de middag waren de dames weer terug uit Alesd en waren we weer compleet. Deze avond hebben we een gemeente avond gehouden. Er was een stukje bijbelstudie en er werden dia’s vertoond van Schoonhoven zoals het er nu uitziet. De meeste mensen die in Schoonhoven geweest zijn, zijn namelijk ’s winters geweest. Er zijn veel mensen naar deze gemeenteavond gekomen.

Ook werden er kado’s overhandigd die in Schoonhoven weer aan andere gegeven moesten worden. Na een laatste gezellige avond in TG-Mures en onze spullen weer in onze tassen gedaan.

Dinsdag 20 Mei

Om 08:30 uur weer bij de kerk aanwezig voor ons vertrek richting Praïd. Er waren veel mensen aanwezig om afscheid te nemen. Na een gebed en een stukje lezen was het moment van afscheid gekomen. Sommigen hadden het erg moeilijk. Om 09:00 uur gingen we op weg vanuit TG-Mures naar de zoutmijn in Praïd. Dit is een mijn die een genezende werking zou hebben op mensen met huidziekten, mits je er een kuur van een aantal weken doet. Eenmaal uit de mijn was het nog een twintig minuten naar het kampgebouw.

Het is een hele klim naar boven en vooral als het nat is, is het slecht begaanbaar. Alle bouwmaterialen moeten ook via dit pad naar het kampgebouw worden gebracht. Dit gebeurt met paard en wagen. Het kampgebouw staat op een soort plateau waar ook gesport kan worden.

Van binnen is het groter dan de buitenkant doet vermoeden er zijn dan ook ruime kamers aanwezig. Er is vorige zomer een nieuw dak opgegaan zodat het nu niet meer zal lekken. De werkzaamheden zullen hier weer verder gaan als het kerkelijk centrum af is. Zodat men alle aandacht heeft voor een project.

Vlakbij het kampgebouw is “de bron”zoals men dat noemt. Een plek waar schoon water uit de grond opwelt. Als je hier om je heen kijkt zie je alleen maar de mooie natuur met de bergen en de bossen. Terug bij de auto’s nemen we afscheid van Lörincz István die weer terug gaat naar TG-Mures.

Onderweg naar St.George met zeven personen lekker gegeten en gedronken voor een appel en een ei. Na aankomst in ons hotel in St.George onze spullen op de kamer gebracht en gedoucht. Hierna naar Sincraï gegaan. Eén van ons was hier 11 jaar geleden met de eerste reis geweest. En was enorm benieuwd hoe het zou zijn.

We werden hartelijk ontvangen door dominee Bustya Janos en zijn gezin.

Na wat gedronken en gekletst te hebben zijn we naar de gastgezinnen gegaan waar we alleen zouden eten. Hierbij hadden we veel gemak van onze twee Hongaars sprekende dames. Hoewel ze soms moeite hadden met het dialect.

Woensdag 21 Mei

Ik was samen met onze voorzitter van de werkgroep vroeg uit bed om bankzaken te regelen met Ds. Bustya Janos.

Daarna zijn we met z’n allen naar de school gegaan waar Ds. Bustya Janos directeur is. Beneden waren ze bezig met een grote verbouwing aan de kelder- verdieping. Na een rondleiding ook nog een bezoekje gebracht aan een basisschool die onder reformatorische leiding staat. ’s Middags in Ilieni een bezoek gebracht aan het conferentiecentrum(internationaal) waar Ds. Bustya Janos ook enkele jaren directeur is geweest, de burchtkerk, en het kinderdorp.

Toen we terug reden naar Sincraï liet Ds. Bustya Janos het medisch centrum zien wat daar is gekomen op aandringen van hem. Toen we terug waren was het tijd voor het middag eten bij een gastgezin. Ik ben bij een gezin geweest wat we vanuit de werkgroep financieel ondersteunen. Dit gezin heeft een dochtertje van zeven wat niet naar school kan vanwege haar epilepsie. Het gezin was reuze blij met het geld waar ze voorlopig weer de nodige medicamenten van kunnen kopen. We hadden een doosje medicijnen gezien waar ze 15 dagen van deed. Dit koste 2,2 miljoen lei wat ongeveer €60, - is, daarbij had ze nog verschillende medicijnen. Het kost dus enorm veel geld.

Het was vandaag erg warm ongeveer 30 graden. Na een concert van een jongerenkoor zijn we weer naar Sincraï gegaan waar we gingen eten bij een ander gastgezin. Ze wonen in een mooi huis wat vrij nieuw is. Beide werkte ze in de sigaretten fabriek van St. George. Hij als elektrotechnisch manager en zij als mechanisch manager.

We zijn niet zo lang gebleven omdat de tijd begon te dringen. Want we wilden de melkmachine ook nog in werking zien. Deze is met het transport in oktober 2002 meegekomen naar Sincraï. De boer is zeer tevreden met zijn melkmachine en heeft doordat hij meerdere koeien melkt een deal kunnen sluiten bij een zuivelunie waar hij weer wat mee kan verdienen. Dit is in euro’s uitgedrukt slechts een tweecijferig getal maar alle beetjes helpen.

Nu is het echt tijd om naar het zaaltje te gaan waar ’s winters gepreekt wordt, omdat de eerste mensen er al zijn voor de gemeente avond. Dit zaaltje is een aanbouw aan de pastorie. Hier hebben we ook de dia’s van Schoonhoven laten zien en hebben we samen een aantal liederen gezongen. Het was een hele fijne avond waar redelijk wat mensen naar toe waren gekomen.

Na de avond gesloten te hebben met gebed en de vraag om regen voor de boeren in Roemenië, hebben we ook hier afscheid genomen. De volgende ochtend zouden we vroeg weer vertrekken richting Nederland.

In het hotel aangekomen nog een poosje nagepraat over wat we allemaal gezien en meegemaakt hadden, waarna onze laatste nacht in Roemenië alweer aanbrak.

Donderdag 22 Mei

Vroeg dag 06:15 uur uit bed. De tassen worden voor de laatste keer ingepakt. Na het ontbijt en het hotel betaald te hebben zijn we naar buiten gegaan om de auto’s te laden. Het is bewolkt zou er regen komen vandaag?

Om 08:30 uur vertrokken richting Brasov. We laten de rust die Sincraï uitstraalt achter ons en gaan op weg richting het drukke Nederland waar alles weer om tijd draait. Net voor Brasov komen we op de doorgaande route naar Arad. Na een goed uur rijden zien we dat het aan deze kant van de bergen vannacht wel geregend heeft. Er liggen namelijk behoorlijke plassen in de dorpjes waar we door komen. Met een gemiddelde van rond de 60km per uur schiet het niet erg op. We doen er dan ook 8 uur over voordat we Roemenië uit zijn.

Omstreeks 20:00 uur rijden we langs Budapest. We hebben inmiddels een besluit genomen om de nacht door te rijden. Tussen Budapest en de grens zijn we gestopt om lekker te eten. ‘s Nachts een paar keer extra gestopt om van chauffeur te wisselen want je krijgt toch wel last van slaap en vermoeidheid.

De reis door Oostenrijk en Duitsland gaat ook prima en zonder oponthoud.

Vrijdag 23 Mei

Om 12:45 uur veilig in Schoonhoven aankomen. Waar we een lekker Hollands kopje koffie hebben genomen. Hierna hebben de reis ook afgesloten met gebed.

We kunnen als groep terug kijken op een fijn(e) vakantie/bezoek in Roemenië waar we veel indrukken op hebben gedaan en fijne herinneringen aan over houden.

Jan Hendrik Breedijk.

Dienstenrooster

Bekijk alle diensten

Contact

Bezoekadres
Grote of St. Bartholomeüskerk

Haven 84
2871 CR Schoonhoven
  0182 - 38 40 53
Contactpagina

 

Postadres
Hervormde gemeente Schoonhoven

Postbus 19
2870 AA Schoonhoven
© Hervormde Gemeente Schoonhoven
WEBSITE DOOR: Reprovinci